Een gids voor netwerkapparatuur

Voor de thuisgebruiker is er een veelvoud aan netwerkapparatuur te koop. De naamgeving en specificaties van deze apparaten kunnen voor de beginner verwarrend zijn. De volgende gids is ontworpen om al het jargon te doorbreken en de termen, namen en specificaties uit te leggen, waardoor het gemakkelijker wordt om de juiste beslissingen te nemen bij het opzetten van een thuis- of klein kantoornetwerk.

Wat is een netwerk?


Een netwerk bestaat meestal uit meerdere computerapparaten die met elkaar kunnen communiceren, waardoor informatie of gegevens onderling kunnen worden gedeeld. Met de technische vooruitgang van vandaag zijn netwerken niet beperkt tot computers en laptops, maar zijn ze uitgebreid tot televisies, stereoapparatuur en zelfs mobiele apparaten zoals telefoons en tablet-pc’s.

Bekabelde netwerken


Voorheen zouden de ontwikkelingen in draadloze technologienetwerken voornamelijk “bekabeld” zijn. Dit zou verschillende apparaten tussen computers omvatten waarmee kabels op de machines kunnen worden aangesloten om communicatie mogelijk te maken. Deze kabels zouden de beweging van de apparaten beperken en op thuisnetwerken zou onpraktisch zijn, omdat hiervoor meestal gaten moeten worden geboord.

Draadloze netwerken


In de afgelopen jaren is het draadloze netwerk verbeterd en werkt het nu met snelheden die het mogelijk maken om apparatuur op een betrouwbare en gemakkelijkere manier te netwerken dan ooit tevoren.

Netwerksnelheid


Netwerksnelheden zijn belangrijk bij het bepalen van de te volgen weg bij het bouwen van een netwerk voor thuis of op kantoor. Bekabelde netwerken werken momenteel op drie snelheden. Deze worden gemeten in megabits per seconde, de huidige snelheden zijn 10 Mbps, 100 Mbps en Gigabit die draait op 1000 Mbps. 10Mbps is in de huidige netwerken erg verouderd, omdat het de overdracht van gegevens die nodig is voor de hedendaagse toepassingen en bestandsgroottes niet aankan. 100 Mbps kan nog steeds acceptabel zijn zolang er niet te veel multimedia-eisen zijn, aangezien deze bestanden groot zijn en meestal veel netwerkbandbreedte in beslag nemen.

Er zijn momenteel vier draadloze standaarden voor gebruik in huis of op kantoor: 802.11a, 802.11b, 802.11g of 802.11n. De eerste twee standaarden 802.11a en 802.11b zijn erg traag en ook erg onveilig tot het punt dat ze helemaal niet op netwerken zouden moeten worden gebruikt. 802.11g werkt op 54 Mbps en is nog steeds bruikbaar op netwerken. Het werkt naar behoren bij het surfen op het internet en zorgt voor de overdracht van gegevens thuis of op kantoor. 802.11n is de nieuwste standaard die is geïntroduceerd en kan werken met snelheden tot 100 mbps. Dit is de standaard die moet worden geïmplementeerd bij gebruik van draadloze netwerken.

Netwerk uitrusting

Kabels


Bekabelde netwerken hebben speciale kabels of netwerkkabels nodig om te kunnen functioneren. De computer, laptop of netwerkapparatuur moet een netwerkpoort hebben om deze kabels te kunnen aansluiten. De poort wordt een RJ45-poort genoemd. Er zijn een aantal soorten netwerkkabels waarmee netwerkapparaten kunnen worden aangesloten op een bekabeld netwerk, dit zijn CAT5-, CAT5e- en CAT6-kabels. Voor de meeste toepassingen moet de CAT5e worden gebruikt, omdat deze alle netwerksnelheden aankan, inclusief Gigabit 1000 Mbps-snelheden. Merk op dat CAT5 geen Gigabit-netwerken ondersteunt.

Netwerkswitches


Een netwerkswitch wordt gebruikt om meerdere computerapparaten met netwerkkabels aan te sluiten. Ze hebben meestal een aantal RJ45-poorten die worden gebruikt om de apparaten op de switch aan te sluiten. Ze kunnen in verschillende maten worden geleverd en hebben een verschillend aantal ingebouwde poorten. Een netwerkswitch kan slechts vier poorten hebben voor gebruik thuis of op een klein kantoor, maar ze kunnen ook worden geleverd met 8, 16, 32 en 48 poorten, uiteraard zijn de grotere switches meestal te vinden op grotere bedrijfsnetwerken.

Sommige switches worden geleverd met een beheerinterface die toegankelijk is via een webbrowser, waardoor bepaalde instellingen in de switch kunnen worden gemanipuleerd, zoals het in- en uitschakelen van poorten. Het maakt ook segmentering van het netwerk mogelijk, maar dit is meestal geen vereiste voor thuis- en kleine kantoornetwerken.

Netwerkrouters


Zoals de naam al doet vermoeden, is de rol van de netwerkrouter het routeren van verkeer over een netwerk. Ze nemen de gegevens die over het netwerk worden verzonden, analyseren deze en sturen deze vervolgens naar de gewenste bestemming.

Gewoonlijk zal een thuisrouter communiceren met de verschillende netwerkapparatuur in huis en de overdracht van informatie tussen deze apparaten en zelfs internet via de modem beheren. Vóór de algemene toepassing van moderne routers was het delen van internetverbindingen tussen meerdere apparaten langdradig en zeer onbetrouwbaar. Tegenwoordig leveren veel ISP’s (Internet Service Providers) een router als onderdeel van hun installatie of pakket.

Een router kan ook ingebouwde draadloze technologie hebben waarmee draadloze apparaten op het netwerk kunnen worden aangesloten. Deze draadloze apparaten hebben dan de mogelijkheid om via dezelfde router toegang te krijgen tot bronnen op het netwerk en deze te delen.

Een typische thuisrouter heeft vier RJ45-poorten, een poort om hem met internet te verbinden en draadloze mogelijkheden waardoor hij het centrale netwerkapparaat in huis kan worden.

Network Attached Storage


NAS of Network Attached Storage werd ooit alleen gebruikt voor bedrijven om gegevens op te slaan die werden gedeeld tussen apparaten op het netwerk. Er zijn nu apparaten ontworpen om dit voor thuisgebruik te doen. De op het netwerk aangesloten opslag is in feite een of meer harde schijven in een doos die via een kabel verbinding maakt met het thuisnetwerk. Deze kunnen worden aangesloten op de router of switch. Ze hebben een interface die toegankelijk is voor een web-/internetbrowser, waardoor eenvoudige configuratie en back-up enz. mogelijk zijn. Deze apparaten zijn toegankelijk voor computers, laptops enz. die gebruikmaken van een ingebouwd netwerk waardoor browsen en kopiëren van bestanden van en naar de op het netwerk aangesloten opslag direct mogelijk is. .

Mediaspelers


Dit zijn enkele van de nieuwste netwerkapparaten die overal in huis kunnen worden geïnstalleerd. Ze kunnen communiceren met de televisie thuis en zelfs met stereoapparatuur waardoor films en audiobestanden kunnen worden afgespeeld. Mediaspelers worden goed gebruikt in combinatie met op het netwerk aangesloten opslag om toegang te krijgen tot mediabestanden en deze overal in huis af te spelen.

Netwerkkaarten en adapters


Deze apparaten worden gebruikt om een ​​apparaat op het netwerk aan te sluiten. Ze kunnen draadloos of bedraad zijn. Een moderne pc zou deze standaard moeten hebben. Als een computer/laptop geen netwerkmogelijkheden heeft of niet over de vereiste mogelijkheden beschikt voor het netwerk waarop deze wordt aangesloten, dan kan een adapter worden aangeschaft om de verbinding toe te voegen.

Samenvatting


Er is veel gevarieerde netwerkapparatuur die thuis of op kantoor kan worden gebruikt en hopelijk heeft dit artikel een deel van de verwarring over de beschikbare technologieën weggenomen. Als u niet zeker bent van uw vereisten, zal een simpele zoekopdracht miljoenen resultaten opleveren die onderzoek en advies mogelijk maken van andere gebruikers die hun eigen netwerk hebben gecreëerd.

About the Author

You may also like these